Ayam Percik Perlis

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
4 batang serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering
1 sudu jintan manis
1 inci halia
1 biji kelapa
1/2 cawan asam jawa
1/2 cawan kacang tanah
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Ayam dipotong empat dan dibersihkan.
2. Serai, lengkuas, halia, cili kering dan bawang dimesin halus.
3. Kacang digoreng dan dimesin hingga halus.
4. Kelapa diperah dan diambil santannya.
5. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dimesin sehingga naik bau dan masukkan santan.
6. Bila sudah pekat, masukkan ayam.
7. Bila ayam sudah masak angkat ayam dan dibakar dengan api yang sederhana dan percikkan kuahnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: