Ungkep Ikan Haruan

Bahan-bahan:


1 ekor haruan sederhana besar
5 cm halia dihiris nipis-nipis
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
3 cm kunyit hidup (ditumbuk)
2 keping asam keping
2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara membuat:


1. Masukkan bawang, bawang putih, halia dan kunyit dalam periuk berisi air dan biarkan mendidih.
2. Kemudian, masukkan ikan haruan dan garam secukup rasa.
3. Biarkan seketika sehingga mendidih lagi dan masukkan asam keping. Kacau dan biarkan ikan benar-benar masak. Sedia dihidang.


Sumber : Majalah Pa & Ma September 2006

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: