Kari Ikan Tenggiri

Bahan-bahan:

2 potong ikan tenggiri
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
3 cm halia
3 sudu makan serbuk kari
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga cengkih dan bunga lawang
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit dan halia sehingga lumat. Campurkan bersama serbuk kari.
2.  Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan tumbuk yang dicampur serbuk kari sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam secukupnya. Setelah mendidih, masukkan ikan.
4. Tambahkan garam dan biarkan hingga ikan masak.


Sumber : Majalah Pa & Ma September 2006

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: