Meredakan Demam


Petua 1:

Ambil sebuku asam jawa, ramas dengan sedikit air, setelah sapukan air tersebut pada ubun-ubun dan seluruh kepala, biarkan air asam jawa itu kering di kepala. Anda akan dapati demam anda atau anak anda akan mulai reda. Lakukan sehingga benar-benar sembuh.


Petua 2:

Tiga helai daun sirih diramas ke dalam semangkuk air bersih bersama buah pinang muda yang telah dipecah-pecahkan dan jaramkan pada kepala, lakukan beberapa kali sehingga panas badan berkurangan.


Petua 3:

Ramaskan  lima helai daun bunga raya, dua helai daun rambutan dan sedikit daun jambu batu hingga keluar lendir dengan sedikit air. Sapukan pada dahi dan rambut anak.


Cara Keempat:

Ramas semangkuk asam jawa dengan beberapa kuntum bunga raya. Selawat sebanyak tiga kali kemudian sapukan ke kepala dan seluruh badan. Biarkan seharian.


Petua 5:

Ramaskan beberapa helai daun pucuk bunga raya dan bawang. Lumurkan keseluruh kepala terutama ubun-ubun kepala. Ulangi beberapa kali.


Petua 6:

Ambil lidah buaya (aloe vera) dicampur dengan daun setawar berserta gula batu sebesar ibu jari. Semua bahan tu ditumbuk hingga benar benar hancur dan lumurkan pada kepala anak, bahagian tengkuk, bawah ketiak, celah kangkang, belakang badan dan tapak kaki.


Petua 7:

Ambil segengam beras pulut dan digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan. Ambil sedikit beras pulut yang telah digoreng tadi dan campurkan dengan secawan air panas. Tunggu air tadi suam dan di tapis.Bolehlah beri bayi anda minum air tersebut. Lebihan beras tadi boleh di buat mandi dengan mencampurkannya ke dalam air panas dan di buat mandian. InsyaAllah panas badan bayi anda pasti akan berkurangan.


Petua 8:

Ramas daun durian belanda  dalam air sehingga keluar lendir. Sapukan air durian belanda seluruh badan.


Petua 9:

Ambil pegaga termasuk akarnya, basuh dengan direndam dalam air garam untuk membunuh sebarang bakteria, dan kisar minumlah jusnya. Kalau nak manis tambahkan gula batu. Boleh diminum sejuk atau panas.

Petua 10:

Buah kembang semangkuk dan halwa kundur direndam lebih kurang 1/2 jam ~ 1jam di dalam air mineral/air putih. Airnya diminum untuk meredakan panas badan akibat demam.

Petua 11:

Ambil segenggam daun betik dan tumbuk hingga halus. Kemudian tapis airnya menggunakan sehelai kain bersih. Air pati daun betik itu hendaklah diminum. Insya Allah dalam tempoh 12 jam anda akan melihat perbezaannya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: