KEROPOK LEKOR

Makanan Tradisional Terengganu

Bahan-bahan:

1/2 kg ikan selayang/parang/tamban
1/2 kg tepung sagu
garam secukupnya
sedikit kiub ais

Cara membuat

1. Ambil/kikiskan isi ikan, buangkan tulangnya.
2. Tumbuk atau kisar halus isi ikan sambil dibubuh garam.
3. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
4. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal [kental].
5. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.
6. Gelekkan supaya menjadi seperti sebatang kayu.
7. Jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya.
8. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
8. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.

Cara-cara Mengambil isi ikan
(dari http://myideahandzolah.blogspot.com/)

1. Potong/penggal kepala dan ekor

 


2. Buang sirip atas dan bawah bermula dr ekor ke atas


3.Buang Perut


4. Kalau nak buang kulit plak..tarik kulit dr bahagian ekor keatas perlahan2 utk kedua2 belah


5. Basuh bersih Ikan tersebut


6. Masukkan ibu jari kanan kat bahagian perut tekankan ibu jari supaya kita dpt pisahkan isi (tarik isi dgn tangan kiri disamping ibu jari kanan bergerak ke arah ekor)

Sumber :http://hanieliza.blogspot.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: