Makanan Tradisional Terengganu
Bahan-bahan:
1/2 kg ikan selayang/parang/tamban
1/2 kg tepung sagu
garam secukupnya
sedikit kiub ais
Cara membuat
1. Ambil/kikiskan isi ikan, buangkan tulangnya.
2. Tumbuk atau kisar halus isi ikan sambil dibubuh garam.
3. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
4. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal [kental].
5. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.
6. Gelekkan supaya menjadi seperti sebatang kayu.
7. Jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya.
8. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
8. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.

1. Potong/penggal kepala dan ekor
2. Buang sirip atas dan bawah bermula dr ekor ke atas
4. Kalau nak buang kulit plak..tarik kulit dr bahagian ekor keatas perlahan2 utk kedua2 belah
6. Masukkan ibu jari kanan kat bahagian perut tekankan ibu jari supaya kita dpt pisahkan isi (tarik isi dgn tangan kiri disamping ibu jari kanan bergerak ke arah ekor)
Sumber :http://hanieliza.blogspot.com/
Leave a Reply