Bahan-bahan A:
6 tangkai cili padi (dikisar) 50 gram ikan bilis(dikisar) 1 inci kunyit hidup (dikisar) 2 batang serai (dititik) 250 gram santan pekat 250 ml airBahan-bahan B (Bergedil):
4 bji kentang (digoreng) 1 paket kecil nasi impit 1 sudu besar lada hitam 1 sudu besar kiub ayam 2 tangkai daun sup (dihiris) 1 sudu besar daging hancur (dimasak terlebih dahulu) 1 sudu besar bawang goreng 4 biji telur (dipukul)Cara Membuat Bahan A:
- Masukkan santan pekat, air serta bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.
- Nyalakan api dan kemudian masukkan serai, daun kunyit dan serbuk perasa.
- Kacau semua bahan tadi hingga masak.
Cara Membuat Bahan B:
- Lenyekkan kentang yang telah digoreng.
- Kemudian, gaulkan kesemua bahan tadi dan kepalkan bulat-bulat mengikut citarasa saiznya.
- Celup kepalan bahan-bahan tersebut ke dalam telur yang telah dipukul.
- Goreng bergedil tadi ke dalam minyak yang cukup panas.
- Setelah semua bergedil digoreng, masukkan bergedel tersebut ke dalam gulai lemak yang telah siap dimasak.
Leave a Reply