Bergedil Masak Lemak


Bahan-bahan A:

6 tangkai cili padi (dikisar)
50 gram ikan bilis(dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (dititik)
250 gram santan pekat
250 ml air

Bahan-bahan B (Bergedil):

4 bji kentang (digoreng)
1 paket kecil nasi impit
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar kiub ayam
2 tangkai daun sup (dihiris)
1 sudu besar daging hancur (dimasak terlebih dahulu)
1 sudu besar bawang goreng
4 biji telur (dipukul)

Cara Membuat Bahan A:

  1. Masukkan santan pekat, air serta bahan yang telah dikisar ke dalam periuk.
  2. Nyalakan api dan kemudian masukkan serai, daun kunyit dan serbuk perasa.
  3. Kacau semua bahan tadi hingga masak.

Cara Membuat Bahan B:

  1. Lenyekkan kentang yang telah digoreng.
  2. Kemudian, gaulkan kesemua bahan tadi dan kepalkan bulat-bulat mengikut citarasa saiznya.
  3. Celup kepalan bahan-bahan tersebut ke dalam telur yang telah dipukul.
  4. Goreng bergedil tadi ke dalam minyak yang cukup panas.
  5. Setelah semua bergedil digoreng, masukkan bergedel tersebut ke dalam gulai lemak yang telah siap dimasak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: