Khasiat Timun

timun

Timun ada pelbagai khasiat & penawar. Kebanyakan orang suka memakannya kerana ia dianggap dapat menyejukkan badan. Sebenarnya timun kaya dengan kandungan mineral. Ia juga mengandungi kalsium, fosforus, zat besi & Vitamin C.

Timun mampu mengekalkan kandungan alkali dalam darah kita. Jika mengalami sembelit, ia dpt diatasi dgn mengamalkan makan timun setiap hari. Kandungan jus di dalam timun amat mujarab untuk merawat gastrik, ulser serta kandungan asid tinggi. Jika jus dicampurkan dgn perahan lobak merah dan saderi, ia dpt mengatasi masalah pusingan asid seperti gout, reumatik dan artritis.Bijinya pula kaya potasium. Cecair daripada bijinya dapat merawat masalah kekerapan buang air kecil.

Selain itu, perahan airnya juga boleh merawat kudis. Untuk mendapatkan kesan mujarab, perahan timun boleh dicampur dengan jus lobak dan salad.Parutan timun juga boleh digunakan untuk rawatan kecantikan seperti masalah jerawat. Campur parutan timun dengan kuning telur. Kacau sebati dan sapu pada seluruh muka. Biar 15-20 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan selalu supaya jerawat cepat kering.

Selain itu, timun juga dapat menghilangkan masalah bau badan. Ambil sebiji timun muda dan kupas kulitnya. Cuci dan gosokkan pada bahagian badan yang sering berpeluh. Lakukan selalu samada semasa mandi ataupun selepas mandi.

Kulit muka yang kasar juga boleh dirawat dengan menggunakan timun. Caranya,parut timun dan ambil air perahan timun, kemudian gaul dengan tepung jagung. Sapu ke seluruh muka pada setiap malam sebelum tidur.

Kita juga boleh mengatasi masalah panas badan dengan timun. Kikis sebiji timun dengan menggunakan garpu supaya berjurai. Boleh juga dikisar sehingga halus. Buat sebagai bahan minuman dengan mencampurkannya bersama gula dan garam. Kacau hingga sebati dan simpan dlm peti sejuk. Kemudian minum setiap pagi,petang & malam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: