Terung Daging Cincang Berlada (istimewa untuk pesakit diabetes)

Bahan-bahan:
300 gram terung ungu, dibelah dua dan dipotong setebal 2 cm
150 gram daging lembu tanpa lemak, dicincang halus
3 sudu makan minyak goreng tanpa kolesterol untuk menumis
100 ml air
Bahan Kisar
15 biji cili kering
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula putih

Cara Membuat:

1. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan daging lembu cincang, kacau sehingga berubah warna.
3. Tambahkan air, kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan terung, biarkan sehingga semua bahanmasak dan air kering. Hidangkan

Nilai gizi per hidangan

Tenaga: 168.5 kkcal
Protien : 8.6 gram
Lemak : 12.8 gram
Karbohidrat : 9.2 gram
Serat : 0.4 gram
Kolesterol : 26.3 gram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: