Murtabak Telur Campur Sayur (istimewa untuk pesakit diabetes)

Bahan-bahan:
100g daging lembu tanpa lemak, dicincang dan ditumis
4 bji telur itik
50g daun bayam, hiris halus
1 batang daun bawang dihiris halus
1 biji bawang bombay, hiris nipis
20 keping kulit popiah
Minyak secukupnya
1 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh serbuk pala
1 sudu garam

Cara Membuat:

1. Campur daging lembu cincang yang sudah ditumis dengan semua bahan lain. Kacau rata.
2. Ambil sekeping kulit popiah , isi adunan telur secukupnya. Lipat semua sisinya sehingga berbentuk segiempat (atau ikut citarasa).
3. Goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning kecoklatan. Ketika membalik-balikkan,tusuk-tusuk murtabak menggunakan garfu.
4. Angkat dan toskan

Tip

Murtabak ini boleh dimakan oleh pesakit diabetes mellitus yang kolesterolnya normal dan tiada obesiti. Selain digoreng, murtabak ini juga boleh dikukus.

Nilai gizi per hidangan

Tenaga: 87.4 kkcal
Protien : 4.7 gram
Lemak : 7.3 gram
Karbohidrat : 0.5 gram
Serat : 0.04 gram
Kolesterol : 179.9 gram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: