Kacang Panjang Tumis Tauge (istimewa untuk pesakit diabetes)

Bahan-bahan:
150 gram kacang panjang, dipotong 3 cm
100 gram tauge dari kacang soya
150 gram daging lembu tanpa lemak, digiling ( atau ditumbuk)
6 batang kucai, dipotong 2 cm
3 sudu makan minyak goreng tanpa kolesterol, untuk menumis
100ml air
6 ulas bawang merah, dimayang
5 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang bombay, dihiris
4 biji cili kering, dihiris serong
1 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula putih

Cara Membuat:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang bombay hingga wangi.
2.Masukkan daging lembu giling, kacau sehingga berubah warna.
3.Tambahkan air, cili kering, lada putih, garam dan gula putih, kacau sehingga mendidih
4. Masukkan kacang panjang dan kucai. Biarkan sehingga kacang panjang masak. tambah tauge dan kacau sebentar. Angkat dan hidangkan.

Nilai gizi per hidangan

Tenaga: 218.7 kkcal
Protien : 33.1 gram
Lemak : 16.8 gram
Karbohidrat : 6.3 gram
Serat : 1.8 gram
Kolesterol : 35 gram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: