Pai Coklat (istimewa untuk pesakit diabetes)

Bahan-bahan:

1 cawan gula Equal-Lite
1/2 cawan serbuk coklat masakan
5 susu tepung jagung
3 cawan susu
3 biji kuning telur, dipukul
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh mentega
1 kulit pai (pie crust) 9 inci
Krim putar untuk hiasan, jika suka

Cara Membuat:

1. Masukkan gula Equal,serbuk coklat dan tepung jagung di dalam mangkuk. Gaul rata dan ketepikan.

2. Tuang susu ke dalam periuk bersaiz sederhana dan panaskan. Keluarkan 1/2 cawan susu dan masukkan kuning telur; kacau hingga sebati.

3. Masukkan campuran coklat tadi ke dalam susu dan kacau berterusan sehingga dipekatkan.

4. Setelah pekat, tutup api. Masukkan vanila dan marjerin. Kacau sehingga adunan menjadi sebati.

5. Masukkan adunan ke dalam kulit pai. Lapisi permukaan atas pai dengan krim putar jika suka. Sedia untuk dihidangkan.

Sumber http://www.resepi4u.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: