Sumber : Majalah RASA – April 2004 (Resepi Ibu Dalam Pantang)
Bahan-bahan
1 ekor ikan haruan – diambil isinya
3 ulas bawang merah – ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih – ditumbuk lumat
1 ½ cm halia – dihiris halus
2 cawan air
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
5 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bahan Hiasan
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Cara Membuat
1. Panaskan minyak masak dan masukkan bahan yang ditumbuk lumat serta halia yang dihiris sehingga naik wangi. Kemudian masukkan air.
2. Setelah air mendidih, masukkan isi ikan, lada hitam dan garam. Kacau rata-rata sehingga isi ikan masak.
3. Selepas itu bolehlah dihias dengan hirisan daun bawang dan daun sup.
Leave a Reply