Masak Pindang Ikan Haruan

Sumber : Majalah RASA – April 2004 (Resepi Ibu Dalam Pantang)

Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
1 biji bawang besar dihiris
2 biji cili merah
5 keping asam keping
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
5 ulas bawang putih
1 ½ cm kunyit hidup
1 sudu makan lada hitam

Cara Membuat:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan air dan tunggu mendidih. Sambil itu masukkan ikan.
3. Setelah ikan hampir masak, masukkan asam keping dan cili merah dan bawang besar yang dihiris. Masakan ini boleh dihidangkan dengan nasi panas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: