Ikan Masak Kicap

Bahan-bahan:

2 ekor  ikan cencaru (digoreng)
3 biji bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
6 tangkai cili kering (dikisar)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 tangkai cili merah (dibelah)
2 tangkai cili hijau (dibelah)
Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara Membuat:

  1. Tumis kesemua bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan secawan air beserta sos cili, sos tiram dan kicap pekat.
  3. Tambahkan sedikit serbuk perasa dan garam, kacau hingga sebati.
  4. Setelah menggelegak masukkan cili yang telah dibelah dan bawang yang dipotong bulat.
  5. Akhir sekali baru masukkan ikan yang telah digoreng.

Sumber Majalah Mingguan Wanita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: