Khasiat Tomato

tomato

Nama sainsnya adalah Iycopersicon esculentum.Merupakan sayur yang digemari oleh orang ramai dan boleh dimakan secara mentah atau dimasak.Berasal dari keluarga Solanaceae, kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C dimana diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan.Ia juga baik untuk melicinkan kulit dan merupakan salah satu bahan awet yang penting .

Satu kajian terbaru di Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa pigmen merah yang terdapat pada kulit tomato mengandungi sejenis bahan yang dikenali sebagai Iycopene yang mana boleh mengurangkan risiko di kalangan kaum lelaki daripada mendapat penyakit barah prostat.Dalam kajian tersebut, amalan memakan 10 biji tomato seminggu boleh kurangkan risiko sehingga 45%.

Advertisements

1 Comment

  1. ERAKITA said,

    October 29, 2009 at 5:36 am

    Alhamdulillah, terimakasih atas maklumat ini. Saya salah seorang penggemar setia tomato yg merah tu. Tiap kali nak makan, rasanya tak sempurna kalau tak ada tomato. Makan 2 biji tomato besar rasanya sesuai untuk sekali hidangan.

    Memang saya rasa badan ok. Jarang dapat sakit itu sakit ini. Hospital setakat ni, lama tak pijak. Terimakasih sekali lagi atas maklumat ini.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: