Kuih Lompang

Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul – kukus kejap

Cara Membuatnya:

1. Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan.

2. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar
3.  Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati.

4. Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak.

5. Kukus 10 minit atau hingga masak. Apabila  masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya. Hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: