Ikan Tiga Rasa

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawal atau siakap (bersihkan dan kelar kedua belah badan)
Tepung jagung (untuk dilumur pada ikan)
1 labu bawang besar (di mayang )
2 ulas bawang putih  (dimayang)
1 sudu besar halia (dimayang)
Minyak untuk menggoreng

Bahan Sos
½ cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula

Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dibelah 4)

Cara
1. Lumurkan tepung jagung pada keseluruhan ikan.
2. Gorengkan ikan  sehingga masak dan kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendidih. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos ke atas ikan di dalam pinggan hidangan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: