BUBUR ASYURA TERENGGANU

Makanan Tradisional Terengganu


Bahan-bahan:

1 kg beras
1 kg bawang merah(1/2 kg  dikisar ,1/2 kg dijadikan bawang goreng)
1 kg gula
1 kg daging
1 ekor ayam [potong kecil]
2 kg santan
250 gram kacang hijau
500 gram ubi keledek
250 gram kerisik
5 batang serai
5 cm halia
5 ulas bawang putih
6 sudu besar rempah asyura [rempah khas untuk bubur asyura]
Garam secukup rasa

Topping/Hiasan
kelapa goreng
isi ikan hancurkan]
telur dadar [hiriskan]

Cara Membuat:

1. Masakkan beras, kacang, keledek,daging dan ayam sehingga lembut dan hancur.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
3. Masukkan dalam rebusan beras dan daging tadi.
4. Masukkan rempah, kerisik, bawang goreng dan santan.
5. Masukkan garam dan kacau sehingga rata dan masak pekat.
6. Tuangkan dalam loyang atau bekas kecil.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan

Sumber: http://hanieliza.blogspot.com/

About these ads

2 Comments

  1. hanani said,

    February 25, 2012 at 4:12 pm

    Assalamualaikum. rempah bubur asyurea tu nok beli kat mana?

    • ummuayman said,

      March 2, 2012 at 12:49 pm

      Waalaikummussalam…kat terengganu terutama pasar payang bykla. Dekat negeri lain saya tak tahu. Saya pun dptkan stok bila blk terengganu. Maaf..:),terima kasih kena ingin mencuba tp sedap sangat, saya sukee…he he


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 40 other followers

%d bloggers like this: